Život študenta

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Krvavý diamant (Blood Diamond)

Obsah filmu a myšlienky...

     Počula som, že dobrý film je ten, o ktorom sa rozpráva. Do prvých troch až piatich minút by sme mali poznať postavy a do ďalších piatich minút by sa mala objaviť zápletka. Ďalší obsah je vlastne rozuzľovanie zápletky a ku koncu by malo nastať vyvrcholenie deja - zlomový okamih. Okrem toho by mal mať nejakú myšlienku.

     Nedávno som videla film Krvavý diamant. Je to dobrý film, preto o ňom píšem.                                                                          
     "Krvavý diamant" je zavedené označenie drahých kameňov pochádzajúcich zo zemí, kde vyťažené budúce šperky predávajú do západného sveta a z peňazí potom financujú zbrane a iné armádne či vojnové potreby. V polovici 90. rokov bolo takých krvavých diamantov v Sierra Leone mnoho. Zúrila tam občianska vojna, RUF sa snažila zvrhnúť vládu a veselo vraždila obyvateľov dedín pred zrakmi zahraničných novinárov, ktorí síce reportovali, ale ich príspevky se dostali na CNN "niekam medzi šport a počasie". Svet nečinne prihliadal, ako boli zabíjaní nevinní ľudia kvôli diamantovým údoliam a s nimi spojenou mocou a peniazom. Film Krvavý diamant sa na celú situáciu snaží upozorniť.                                                                                                                                                                                                         
     Stredobodom príbehu je trojica hrdinov, z nich každý má odlišnú motiváciu, prečo se vydať na nebezpečnú cestu skrz africkú buš, na ktorej konci je v kuse handry zahrabaný stokarátový diamant v hodnote dvoch miliónov libier. Solomon Vandy bol obyčajný rybár, žijúci si s rodinou v dedine kdesi v Sierra Leone. Jedného dňa ale do nej vtrhli rebeli z RUF so samopalmi a kto neutiekol, bol zastrelený alebo zajatý. Solomon sa stal jedným zo zajatých a svojimi pánmi bol prinútený k otrockej práci v diamantových lomoch. Tam ho ale stretlo trocha šťastia. V nánosoch piesku v miestnej rieke pri dolovaní náhodou narazil na diamant veľkosti slušného šutráku a miesto toho, aby ho poslušne odovzdal veliteľovi, schoval si ho. Tým sa dostávame k Dannymu Archerovi, bývalému žoldierovi a teraz profesionálnemu diamantovému pašerákovi. Zhodou osudu sa spoja jeho cesty so Solomonom a hneď, ako sa dozvie o ružovom diamante nesmiernych veľkostí, uvedomí si, že to môže byť jeho cesta z tohto pekla von a vytvorí tak obchodné partnerstvo s miestnym domorodcom. Nemajú sa radi, ale keď se dokážu vrátiť cez polovicu Sierra Leone späť k zahrabanému diamantu, môžu si zmeniť životy. Zatiaľ čo Archer baží po librách, Solomon chce vďaka peniazom dostať svoju rodinu z Afriky do civilizovanejších zemí.
    
     Vyrážajú tak na dobrodružnú cestu, počas nej uvidia radu ohavností páchaných na tunajších obyvateľoch, po ceste se k nim pripojí idealistická novinárka Maddy Bowenová, ktorá verí, že keď napíše pravdu o krvavých diamantoch, všetci si ich prestanú kupovať. Hrdinovia sa nejakú dobu rozprávajú (väčtšinou o veľmi závažných témach, občas až filozoficky), potom utekajú a pripletú sa do poriadnej akcie plnej výbuchov a strelby. Keď sa oklepú, zase sa rozprávajú, opäť sa posunú v ceste ďalej a nastáva čas ďalšej akcie. A takto dokola.                                                                                        
     Občas sa ale zdá, ako keby chcel režisér do filmu nacpať čo najviac tém a nemal na to príliš veľa času. Jednu dejovú líniu tu má tiež zneužívanie afrických detí ako vojakov (titulok na konci nám oznamuje, že je v súčasnosti v Afrike zhruba 200 tisíc bojujúcich detí). V nej je ukázané, ako vymývajú mozgy pomocou piesní, televízie a drog aj synovi Solomona, ktorý je naverbovaný na stranu RUF a na konci nemôže spoznať vlastného otca (skoro ako keby utieklo od jeho únosu až po osudové stretnutie 10 rokov a nie pár dní).

     Po skončení filmu na napadlo mnoho otázok, myšlienok, vecí. Napríklad tie decká ani nevedia, za čo bojujú a s kým. Majú vymyté mozgy drogami a televíziou. Veď čo je to vlastne RUF? Kde sa to tam zobralo? A mnoho iných „organizácií“, ktoré tam sú mimochodom aj teraz? Prečo sa reportáže z tretieho sveta vysielajú medzi športom a počasím alebo vôbec? O tom, že sa v Amerike pohne nejaký kameň, vedia všetci. Ale o tom, čo sa deje v Afrike, máme len veľmi skreslené informácie, niekedy žiadne. Deje sa tam kopec obludností, do ktorých sú zapletení významní ľudia z celej zeme a najmä vývojových krajín.


Život náš študentský každodenný | stály odkaz

Komentáre

  1. hej, je to dobry film
    taky na zamyslenie.....
    publikované: 21.05.2007 17:57:42 | autor: hviera (e-mail, web, autorizovaný)
  2. to teda hej
    toľko vecí, čo ma ňom napadlo, to snad ani neni možné.............
    publikované: 22.05.2007 16:34:59 | autor: tweety99 (e-mail, web, autorizovaný)
  3. mmm...
    je to veľmi vážny téma... chudence deti,ktoré nemôžu pomaly spoznať svojho otca...
    publikované: 04.06.2007 12:16:03 | autor: loly (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. hej,
    je to vazna tema, najma v tom, ze o tom skoro vobec nevieme, bo ako som spominala, nemame informacie alebo len z druhej ruky...
    publikované: 08.06.2007 22:10:05 | autor: tweety99 (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014