Život študenta

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Učiť sa, učiť sa, učiť sa.................. Prečo? Načo?

Zmysel života - učenie? Ani náhodou!

     Znovu sedí a rozmýšľa. Miesto učenia. Veď načo sa učiť? Radšej bude sedieť a čítať knihu, časopis, surfovať po nete, písať si s kamošmi, robiť niečo užitočnejšie ako len tak sedieť a drtiť sa niečo, čomu po a.) nerozumie, po b.) nikdy jej to na nič nebude. Veď sa jej stačí učiť len to najnutnejšie, to, čo potrebuje, aby nejako preliezla školu. Načo sa šrotiť všetko, poctivo, z hodiny na hodinu? Ani iní to nerobia a žijú. A dokonca sa im darí viac ako nej.

     V tomto je úplne iná ako jej sestra. Tá je poctivka. Pripravuje sa do školy na každú hodinu, niekedy aj to, čo nemusí. Je pravda, že má o niečo lepšie známky, ale známky neznamenajú, že to vie. Nikoho nebude zaujímať, čo mala na vysvedčení. Či jednotku alebo dvojku. Zakiaľ neprepadá... Tak čo?

     Áno, áno, vie, učí sa preto, aby vyštudovala pekne krásne vysokú školu, nejaký skvelý a vychytený odbor, po škole sa zamestná, možno vydá, bude chodiť do práce, veľa zarábať, bude bohatá, bude mať dobrý život a to len preto, lebo sa dobre učila. Domov bude chodiť neskoro večer, vyspí sa a skoro ráno pôjde zasa do práce, aby mohla dať svojim deťom všetko. Alebo aby mohla mať všetko. Pretože je otázne, či pri takomto spôsobe života bude mať nejaké deti. A potom, niekde na dôchodku, keď bude konečne prinútená odísť z práce, zistí, že má nejaké deti a nebude vedieť, ani ako sa volajú, koľko majú rokov a kto to vlastne je. Krásne nalinkovaný život. Od A po Z. Ale je to to, čo skutočne chce?

     Už sa vidí. Čo z toho, keď bude mať červený diplom, tri tituly a plat sto tisíc, keď bude musieť celý život robiť prácu, ktorá ju nebaví? Tváriť sa, ako ju to zaujíma, aká je nadšená, že môže robiť práve v tej firme, v ktorej je, usmievať sa, podlizovať, keď najradšej by s tým skončila a odišla niekam úplne inam? To má celý život trpieť niekde, kde to nenávidí? žiarivá budúcnosť, ktorej radšej nechce ísť v ústrety.

     To vážne po nej chcú, aby celý život len pracovala a dobre zarábala? A čo deti, rodina? Chce mať deti, chce ich aj poznať, vedieť, kto to je, starať sa o ne a dať im radšej lásku ako peniaze. Lenže keď bude celý čas len sedieť nad knihami, päty nevytiahne z domu, tak nikdy nestretne ani svojho princa na bielom koni, nie sa ešte vydať a mať deti.

     Jasné, nie že by na to nemala, stať sa úspešnou pani neviem akou. Problém je v tom, že nechce. Nechce sa jej učiť, lebo to nebude potrebovať, teda väčšinu vecí. A to, čo bude potrebovať, to sa, samozrejme, učí povrchne a často odrádza už prístup profesora. Preto radšej číta knihy, hovorí s kamarátmi a podobne, aspoň je sčítanejšia a má prehľad, ktorý sa jej v škole nedostane.

     Alebo azda to, že na vysvedčení bude mať nejakú trojku, zmení, že ju rodičia budú mať menej radi? Prestane sa s ňou kvôli tomu niekto z jej kamarátov baviť? Nie. Tak teda?


Olivia´s part | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014